‘Dan is mooi geweest, ik stop’

Life is what happens while you are busy making other plans – John Lennon.

Het jaar 2014 begon erg goed met een indoor PR van 7.75m. Die lijn trok ik door tijdens mijn maand in Zuid-Afrika en zelfs een kleine tegenslag in Lisse (kramp in hamstring) weerhield me er niet van om tijdens mijn eerstvolgende wedstrijd in Oordegem deze afstand opnieuw te springen. Een week later sprong ik in Hengelo opnieuw ver, met 7.73m (-0.8). Man, wat droomde ik van het EK atletiek en een sprong van 8m.

Na de goede serie wedstrijden in het begin van het seizoen, kreeg ik last van mijn knie. Die knie zorgde af en toe al voor wat klachten, maar het bleef altijd onder controle. Nu was het anders. De pijn trok niet weg en dus werd het tijd voor onderzoek. Twee jaar geleden was bij een MRI-scan al eens vastgesteld dat ik een Patella Bipartita heb, een knieschijf uit twee botten dus. Ik heb hier als 400m hordelopen nooit last van gehad, maar de belasting van de sprongkrachttrainingen van de afgelopen twee jaar hebben de situatie er niet beter op gemaakt. Sterker nog, er is me ten strengste geadviseerd te stoppen met sprongkracht en zware krachttraining omdat er anders kans is dat ik over een paar jaar helemaal niet meer kan sporten.

Die opmerking is in mijn hoofd gaan zitten. Mijn PR’s flink verbeteren zonder sprongkrachttraining is bijna onmogelijk en mijn maatschappelijke carrière voor me uit blijven schuiven om alleen in de Nederlandse top mee te doen zie ik niet zitten. Daarnaast vind ik sporten te leuk om het risico te lopen dat ik over 10 jaar niet meer met vrienden kan fietsen in de Alpen of met mijn zoontje kan voetballen.

Ik heb door blessures lang niet altijd het uiterste uit mezelf heb kunnen halen, maar kijk ik met een fantastisch goed en trots gevoel terug op mijn carrière. Ik heb veel van de wereld gezien, veel meegemaakt en heb absoluut veel geleerd. Zondag zal ik tijdens de promotie/degradatie-wedstrijd mijn laatste wedstrijd springen als serieuze verspringer. Of ik volgend jaar als recreant nog op de baan te zien ben, zal de tijd ons leren.

Ik ben blij dat ik af mag sluiten met het beste jaar dat ik ooit gehad heb. Stoppen op mijn hoogtepunt, zo heb ik het altijd gewild!

 

Geplaatst op in Geen categorie

Reactie plaatsen

*