Mijn Verhaal

Wie ben ik?

Mijn naam is Marius Kranendonk, 25 jaar oud, student aan de Johan Cruyff University in Amsterdam en Nederlands Kampioen verspringen 2012 & 2013 (indoor). Op 8 januari 1988 ben ik geboren in Papendracht, maar van mijn derde tot mijn 18e heb ik in Gorinchem gewoond. Daar ben ik ook aan atletiek gaan doen. Sinds 2006 woon, train en studeer ik in Amsterdam.

Mijn verhaal

Na verschillende nationale titels op verschillende onderdelen bij de C en D-junioren, kwam mijn eerste echte succes op mijn 17e. In 2005 won ik namelijk naast het Nederlands Kampioenschap voor B-junioren, ook het Europees Kampioenschap onder 18 (EYOF) op de 400m horden. Tevens staat die tijd nog steeds als snelste tijd ooit in Nederland voor die leeftijd. De vooruitgang op de 400m horden duurde nog voort, met onder andere een finale plaats bij het WK voor junioren, verschillende nationale titels bij de junioren, een halve finale plaats op het EK onder 23 en verschillende medailles op het NK voor senioren. Echter, de gouden medaille bleef ontbreken.

Het seizoen 2012 was een bizar seizoen. Ik verbeterde mijn PR op de 400m horden en 800m, plaatste me als 2e voor het Nederlands Kampioenschap en het doel was dan ook om voor het eerst Nederlands Kampioen bij de senioren te worden. Drie weken voor het NK sloeg het noodlot toe. Een flinke bronchitis zorgde voor te zwakke longen om de 400m horden aan te kunnen. Aangezien ik een jaar eerder voor de competitieploeg vergesprongen had, kon ik me ook op dat onderdeel plaatsen voor het NK. Ik besloot op het laatste moment ‘mijn’ onderdeel te laten schieten en voor het onbekende onderdeel te gaan.

Tot mijn eigen (en ieders) verbazing, pakte de keuze voor het verspringen erg goed uit. Niet alleen plaatste ik me voor de finale (beste 8), maar in deze finale sprong ik mezelf naar de Nederlandse titel! Tot twee weken voor het NK had 7 jaar getraind om Nederlands Kampioen 400m horden te worden en nu werd ik het met verspringen!

Na mijn titel op het verspringen is er veel veranderd. Ik ben gaan nadenken of de 400m horden wel echt mijn onderdeel is en of ik niet meer talent heb in het verspringen. De stap naar de Europese en Wereldtop op het verspringen was even groot als op de 400m horden, maar op het verspringen is veel meer winst te halen, daar ik nooit op dit onderdeel getraind heb. Ik heb voor mezelf een plan op gesteld om voor mezelf de ideale situatie in het verspringen te creëren. Dit begon met de zoektocht naar een trainer. Na een informatieve zoektocht bleken de bestaande verspringtrainers niet naar mijn zin, en ging ik buiten het boekje denken. Hierbij kwam ik uit bij voormalig Europees Kampioen en Nederlands Recordhouder Emiel Mellaard. Hij maakt voor mij de stap terug in de atletiek en samen gaan we werken naar de absolute top!

Emiel en ik werken inmiddels een jaar samen. Hierin ben ik mijn Nederlandse outdoortitel verloren aan Ignisious Gaisah (2e op WK atletiek), maar heb ik mezelf verbeterd van 7.50m naar 7.71m. De stap naar de Europese top is in mijn eerste jaar dus al voor meer dan de helft gedicht! De komende jaren wil ik mezelf dan ook blijven richting op het verbeteren van mijn PR zodat ik, hopelijk samen met U, de weg naar de Europese en Wereldtop kan gaan bewandelen.

Een filmpje over mijn overstap naar het verspringen, gemaakt voor het Gorcums sportgala 2012: